{site_title}

De actualitate, în Ortodoxie

800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sârbatoarea centrală, la Zica

– 12.10.2019 08:24 –
Sărbătoarea principală a celui de-al optulea centenar al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe a avut loc pe 6 octombrie 2019 în Mănăstirea istorică din Žiča.

Sfânta Liturghie Dumnezeiască a fost prezidată de Patriarhul Irineu al Serbiei, alaturi de alți aproape 40 de episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe. Cu această ocazie, Patriarhul Irineu a declarat: „Aici suntem în cel mai mare lăcaș sfânt al nostru. Oamenii s-au adunat aici, s-au rugat aici, și-au sporit și și-au întărit credința.

Aici, acum opt secole, a început istoria autocefaliei noastre. Sfinții Ștefan Nemanja și Sava au stabilit proiectele. Știau că oamenii aveau nevoie de o Biserică și de un stat organizat și independent. Acestea au fost fondate de oameni sfinți, de marea Dinastie Nemanija. Bazele noastre sunt sfinte.

Este taina prin care Biserica noastră a supraviețuit după multe suferințe… Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că am putut serba această mare zi. Este important să știm că unitatea a fost podoaba poporului nostru, iar astăzi trebuie să prețuim unitatea în Biserică, credința și iubirea. Diviziunile și certurile, interesele individuale nu sunt calea corectă. Acest lucru nu ne duce către un viitor bun.

Dragostea trebuie să domnească între noi. Deci, dacă putem să-i respectăm pe ceilalți, și ei ne vor respecta… Avem exemple în trecut, conform cărora este mai bine ca Biserica să aibă grijă de treburile ei, iar Statul de ale sale.” Mai multe fotografii pot fi văzute la (adresa).

Continuă, citind cele mai recente știri,
apăsând aici