{site_title}

De actualitate, în Ortodoxie

Vorbim mai bine, dar am început să auzim mai rău! Indiferent de afirmație, chiar și neechivocă, auzim: Eu am o altă părere! (Patriarhul Chiril)

– 12.08.2019 09:27 –
“Ce vedem astăzi? Vedem distrugerea modului de viață social tradițional, care a început la sfârșitul secolelor al XIX-lea și în secolul al XX-lea. Astfel, se pare că această distrugere a atins apogeul. Acest mod de viață, ca mod de existență adoptat de societate, este cu siguranță respins.
Este totul, oare, în regulă cu noi? Putem vorbi mult despre ce vremuri trăim - moderne, postmoderne, nou-conservatoriste sau de alt fel. Dar un lucru este sigur: nu mai există autoritate doctrinară. Și nu pentru că a dispărut undeva! În conștiința publică, numărul adevărurilor neechivoce și acceptate în mod firesc a scăzut considerabil. Vizavi de aproape orice afirmație - indiferent dacă este legată de istorie, de stil de viață, de ideologie sau de orice altceva - putem auzi: „Eu am o altă părere”.

Și eu, ca Primat al Bisericii Ruse, mărturisesc amarnic: este din ce în ce mai dificil să vorbim, cu fiecare an, despre adevăruri eterne, tocmai pentru faptul că acest canal auditiv al contemporanilor noștri devine din ce în ce mai îngust. Ar părea că astăzi suntem deschiși celor mai largi posibilități de a le transmite, în diferite moduri, oamenilor, cuvintele vii ale adevărurilor divine, pe care scriitorii, artiștii, gânditorii și chiar oamenii cei mai simpli le-au transmis de milenii. Fructele revoluției tehnologiei informației au oferit oportunități fără precedent. Chiar așa și este. Acestea sunt oportunități complet noi. Dar, din anumite motive, oamenii nu au reușit să se înțeleagă mai bine. Vorbim mai bine, da, însă am început să auzim mai rău. Și ceea ce este, poate, cel mai complex și periculos lucru, este că oamenii au început să audă din ce în ce mai rău ceea ce este de fapt cel mai important pentru ei”.

(Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un fragment al alocuțiunii Patriarhului Chiril al Moscovei, susținute cu prilejul întâlnirii sale cu oamenii de știință si politicienii, la Institutul Pan-Rusesc de Cercetări Științifice din Sarov, în data de 31 iulie 2019. Tema întâlnirii: „Construirea unei noi realități: tehnologii avansate și reînnoire spirituală” - o înregistrare video cu susținerea alocuțiunii poate fi văzută la [adresa])

Continuă, citind cele mai recente știri,
apăsând aici