{site_title}

De actualitate, în Ortodoxie

Fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, repus în treapta sa ierarhică

– 30.07.2019 06:42 –

Fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, a fost repus în rangul său episcopal, cu titlul de “Fost Patriarh al Ierusalimului”. Decizia a fost comunicată de Patriarhie, într-o conferință de presă, pe 25 iulie 2019:

„Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, prezidat de Sanctitatea Sa, Părintele nostru și Patriarhul Ierusalimului, Teofil, la cea de-a 110-a ședință, din 25 iulie 2019, a ridicat în unanimitate depunerea din treaptă a monahului Irineu și l-a repus în demnitatea episcopală de care s-a bucurat anterior și la rang de fost Patriarh al Ierusalimului, atribuindu-i pe deplin respectul cuvenit în această demnitate.

Sfântul Sinod a ajuns la această decizie, din motivele menționate în textul de mai jos:

„Obiectivul ridicării depunerii din treaptă a monahului Irineu. Întrucât toate lucrurile, în ordinea care predomină în Biserică și definite de Sfintele Canoane zidesc și promovează pacea, pe care se sprijină Duhul lui Dumnezeu, „care sudează instituția Bisericii” și întrucât Sfintele Canoane au fost instituite de Părinții Dumnezeiești, „pentru vindecarea patimilor și terapia sufletelor” și, în consecință, pentru încetarea oricărei patimi și acțiuni personale care se opun unității corpului eclezial, Sfântul Sinod al Patriarhiei din Ierusalim, urmând în mod responsabil prevederile canonice, în spiritul principiilor canonice menționate mai sus, cu treizeci de ani în urmă, cu mare tristețe, a decis să-l depună din treaptă pe predecesorul nostru Irineu, reducându-l apoi la ordinul monahal.

În ciuda acestui fapt, Sfântul Sinod nu a încetat niciodată, cu multă răbdare, să arate un interes constant pentru fratele nostru menționat, motiv pentru care a înălțat permanent pentru el rugăciuni de mijlocire către Dumnezeu.

Întrucât starea de sănătate a fratelui nostru în Hristos se deteriorează pe fiecare zi, Sfântul Sinod, examinând problema după Dumnezeu și acționând cu umanitate, conform autorității „Celui Ce vindecă conform medicinei duhovnicești”, a decis în unanimitate să înlăture depunerea impusă fratelui nostru Irineu, rugând cu fervoare pe Domnul Cel “mai presus decât toată începătoria şi stăpânia şi puterea şi domnia”, să-i acorde lui și nouă tuturor harul Preasfântului Mormânt dătător de viață.

Sfântul Sinod i-a delegat pe decanul și secretarul general Arhiepiscopul Aristarh și secretarul Sfântului Sinod, Arhiepiscopul Dimitrie de Lydda, pentru a comunica această decizie fostului Patriarh Irineu, tratat în aceste zile, în Patriarhie, la Spitalul francez din Ierusalim și care primește asistență medicală la Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan”.

Preafericitul Irineu (Skopelitis) a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului între 2001 și 2005. Patriarhul Irineu a fost depus din treaptă de Sfântul Sinod al Bisericii Ierusalimului şi de Frăţia Sfântului Mormânt, pentru acuzele de vânzare neautorizată a unor proprietăţi ale Bisericii

Continuă, citind cele mai recente știri,
apăsând aici